dinsdag 24 februari 2015

ISVAG UITSTAP



Hallo iedereen,

                                                       
                                                                       

we zijn onlangs naar een zeer interessante bedrijf gegaan. ISVAG is een bedrijf die al ons afval op een milieuvriendelijke manier verwerkt, en natuurlijk zijn we op een milieuvriendelijke manier er naar toe gegaan, met de fiets.

Eerst hebben we kort een uitleg gekregen over wat er allemaal gebeurt met ons afval... wist je dat we gemiddeld 1 persoon in een jaar 500 ton afval produceert?! Daarna hebben we een rondleiding gekregen door het bedrijf. Tijdens de rondleiding hebben we gehoord waar voor de afkorting ISVAG staat: intercommunale slib en vuilverwijdering van Antwerpse gemeentes.

Als eerste moeten alle vrachtwagens op de weegbrug om te weten hoeveel afval ze hebben opgehaald.


Dan gaan de vrachtwagens naar een grote bunker waar zo'n 3000 ton afval in wordt opgeslagen en lossen daar hun afval. Daarna zijn we naar de controlekamer gegaan. In de controlekamer werd een grote grijpkraam bestuurd die 












het afval mengt en in trechter gooit, als er grof vuil tussen zit dan moet het eerst door een rotorschaar.



Later word het afval gescheiden in 2 grote identieke ovens verbrand. Dan blijft er nog maar 10% OVER, die 10% as word gebruikt voor asfalt voor op de wegen.



Natuurlijk is ISVAG een milieuvriendelijk en kunnen ze niet zomaar al die gevaarlijke stoffen vrijlaten en dus proberen ze de rook die ze vrijlaten zo goed mogelijk te filtreren. 

Eerst gebruikt men de warmte van de rook deze warmte leidt men naar een afgeleide ketel waarin stoom wordt gemaakt deze stoom drijft de schoepen van een turbine aan, die gekoppeld is aan een alternator. Deze alternator produceert elektrische energie.


Daarna zuiveringsfase is de elektrofilter rookgassen laten vangen. Vervolgens heb je de halfnatte wassing in deze grote reactietank vernevelen we kalkmelk, waardoor we schadelijke stoffen verwijderen.

Hierna heb je de mouwenfilter dit bestaat uit: 786 lange kunststof mouwen die in een kader zijn opgehangen.

De rookgassen komen onderaan de filters binnen en verlaten de mouwenfilters aan de bovenkant, gezuiverd van dioxine, furanen, zware metalen. Na deze stap zijn ook meer dan 99% van de stofdeeltjes uit de rookgassen weggefilterd.

De 4de en laatste stap de natte wassing.In reuze wastorens besproeien we de rookgassen overvloedig met water, waardoor ze extra gezuiverdworden en verder afkoelen tot ongeveer 65° C.Hier verdwijnt ook de rest van de stofdeeltjes.Het water dat we in deze wastorens gebruiken, halen we uit het nabijgelegen waterzuiveringsstation.
En al het water word hergebruikt, 



En niet te vergeten door de elektrische energie die is aangemaakt kan men minstens 20 000 gezinnen onderhouden!!!

Maar als je nog eens de hele fase stap voor stap wilt door nemen kan je atijd hun site bezoeken www.isvag.be.

Met veel milieuvriendelijke groetjes van de Techniekse bloggeurs.